16 Nisan 2013 Salı

Kestaneli Yaşpasta




Keki için malzemeler : 
3 yumurta
1/2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 çay bardağı ayçiçekyağı
1 dolu yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket bitter çikolata (80gr.)
2 su bardağı un.

Kekin yapılışı: Önce 1 paket çikolata benmari usulü eritilir ılımaya bırakılır. Diğer tarafta yumurtalarla tozşeker mikserle iyice çırpılır, sonra içine erimiş çikolata ve kalan malzemeler ilave edilerek karıştırılır. 22cm.lik çemberli kek kalıbına yağlı kağıt kaplanır ve hazırlanan karışım içine dökülerek 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir.

Kreması (pastacı kreması) : 
250gr. süt
75gr.tozşeker (1/2 rakı bardağı)
40gr. mısır nişastası (3 dolu yemek kaşığı)
1 adet yumurta, 1 paket vanilya. (Pişen kremanın içine 50gr. margarin kullanıyorlar ama ben koymuyorum)

Kremanın yapılışı: 
Tüm malzemeler tel çırpıcıyla karıştırılarak pişirilir. Krema piştiği zaman oldukça katı oluyor. Diğer tarafta 1 çay bardağı süt ile yarım poşet krem şanti mikserle çırpılır, katılaşması için 10 dakika buzdolabında bekletilir ve hazırlanan krem şantiden 2 dolu yemek kaşığı alınarak kremanın içine ilave edilir. Sonra mikserle krema ve kremşantinin iyice karışması için bir süre çırpılır. (Kremşanti katılan krema pastaya sürmek için ideal yumuşaklığa geliyor ve tadı çok güzel oluyor)

Ayrıca pastanın arasına kullanmak üzere 1 kavanoz hazır kestane şekeri (500gr.lık), üzerini süslemek için 125gr. şamfıstığı.

Soğuyan kek ortasından ikiye kesilir, arasına hazırlanan kremanın yarısı bıçak yardımıyla düzgünce yayılır, suyu süzdürülmüş kestane şekerlerinden 3 adedi ayrılır kalanı bıçakla küçük küçük kesilir ve  tamamı kremanın üstüne eşit bir şekilde yayılır. Kekin ikinci parçası üstüne kapatılır ve hafifçe her tarafından bastırılır. Sonra 40gr. eritilmiş bitter çikolata kalan kremanın içine karıştırılır mikserle çırpılır, kekin üst katına ve yanlarına kremanın tamamı yine bıçak yardımıyla düzgünce sürülür, tam ortasına 3 adet kestane şekeri konur, kekin her tarafı şamfıstığı ile kaplanarak pasta bitirilir.

Yukarıda vermiş olduğum krema tarifini tüm kremalı pastalarda kullanabilirsiniz, profiterol, milföy pastası gibi.

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder